vrijdag 6 februari 2015

A thing of beauty...

Sinds kort zit ik een beetje met mezelf in mijn maag. Ik heb het gevoel dat ik iets gemist heb. Een essentiële stap in mijn ontwikkeling van meisje tot vrouw, iets dat iedereen op eigen houtje is gaan ontdekken, behalve ik: make-up.

Ik draag eigenlijk nooit écht make-up. Een paar maanden terug gooide ik mijn enige mascararoller weg, want uitgedroogd. Zoals dat gaat met dingen die je weggooit, begon ik hem te missen, dus schafte ik een nieuwe aan en sindsdien doe ik af en toe een laagje op mijn wimpers. Dit wordt dan ook door iedereen opgemerkt en benoemd ('Draag jij nou MASCARA?') en ik vergeet dat ik het op heb, zodat ik als een soort panda onder de douche vandaan loop zonder dit door te hebben. Ik stift wel bijna dagelijks mijn lippen sinds dit schooljaar, omdat ik mezelf leuker vind met gekleurde lippen dan zonder. Maar daar blijft het ook wel een beetje bij. Ik heb een oogpotlood, dat vooral gebruikt wordt door mijn vriendin, en er liggen ergens een paar doosjes oogschaduw. C'est ça.

En toen ontdekte ik de beautyblogs.


Op een blog waar ik al meelas, werd terloops aangestipt dat ze meer bezoekers kreeg sinds ze genoemd werd op het EGF. Het wát? Het Ellegirlforum dus. Nu blijkt dat het Ellegirlforum voor een groot deel bekend staat om het topic over beautybloggers (beutybloggers, zeggen ze daar). Ik weet helemaal niks van beautybloggers en kon me niet voorstellen dat je daar op een forum topics van vijfhonderd (jazeker) pagina's kunt vullen over een groepje meisjes die bloggen over foundation. Dat kan dus wel. 

Dat kan vooral omdat de beutyblogtopics al heel lang bestaan en er inmiddels een enorme voorgeschiedenis is. Die is zo groot, dat ze een Tumblr gemaakt hebben met een beetje uitleg ('Het beutyblogtopic is het antwoord op de censuur van menig beutyblogger. Scroll je door honderden reacties onder vaak ondermaatse artikelen, dan zie je niets dan lofzang, geslijm en liefde. Het is zoeken naar een naald in een hooiberg voor wat constructieve kritiek. Het antwoord op deze eenzijdigheid werd gevonden in het Beutyblogtopic.') en het antwoord op de veelgestelde vragen.

Ik vond het hilarisch om te lezen dat beautybloggers blijkbaar zulke lange tenen hebben dat men een complete topicserie op een alternatief forum aan moet maken om een beetje constructief te kunnen emmeren, en dat dat dan ook nog loopt! Maar ik vond het wel irritant dat ik geen idee had over wie het nou ging. Als mensen zeggen dat Mascha's haar in haar vlog stom zit, wil ik weten wie Mascha is en hoe dat haar er dan uitziet. Dus vanaf dat moment open ik weleens een beautyblog. En nu zit ik in een existentiële crisis.

Deze tekening is de zogenaamde "huillustratie" die Rosa ooit van mij maakte. Hoera Rosa!
- Wat is een arcadeboog? Het heeft iets met je oog te maken, maar waar zit hij? En moet ik daar wat mee? Ik doe uberhaupt eigenlijk nooit oogschaduw op, en als ik het doe, maar één kleurtje. Is dat fout? Moet ik meerdere kleuren combineren? En hoe dan, welke kleur en waar, en waarom?
- En wat is shapen? Het heeft iets met de vorm van je gezicht te maken, geloof ik, maar wat is het? Moet ik dat ook? Loop ik iets mis omdat ik dat niet doe? Kan ik stiekem al jaren van mijn plofkop afkomen door gewoon de juiste dingetjes te gebruiken, en weet ik dat gewoon niet?
- Vandaag heb ik een kwartier naar mijn wenkbrauwen zitten turen. Er zitten haartjes onder en boven, buiten het "boogje". Moeten die weg? Moet ik mijn wenkbrauwen epileren? En hoe dan? En waarom? 
- En waarom brengen al die beautybloggers hun lippenstift aan met een kwastje? Het is toch niet voor niets een lippenSTIFT? 
- Ik zie ze een oogschaduwbasis gebruiken onder hun oogschaduw. Ik wist niet eens dat dat bestond. Ze zeggen dat dat is omdat het anders gaat creasen. Wat is creasen? Is dat erg?
- Wat is het verschil tussen foundation, concealer, blush en bronzer? Je gebruikt het toch allemaal om iets met je gezichtshuid te doen? Wat dan? En waarom? Mijn referentiekader voor dat soort dingen ging ongeveer zo: 'Foundation gebruik je als je puistjes hebt, en ik heb geen puistjes, dus gebruik ik het niet.' Maar nu blijkt dat ik al jaren met kringen onder mijn ogen rondloop die ik ook gewoon WEG HAD KUNNEN WERKEN??? Hoe dan?
- En waarom hebben ze in godsnaam honderdduizend kwasten? Ik heb alleen een kwastje om mee te waterverven. 

Ik stelde een deel van deze essentiële levensvragen al op Twitter en kreeg van wat lieve volgers een beetje antwoord, maar ik weet nog steeds niet wat ik nou moet. Loop ik een enorme vracht aan kennis en schoonheid mis, omdat ik al deze dingen niet weet en kan? Ik was altijd van "Beauty is in the eye of the beholder, behalve voor mij, want ik ben gewoon lelijk. Yolo.". Had ik dat met het juiste kwastje jaren geleden al op kunnen lossen? Heb ik mijn bestemming als ultrasuperbabe nu gemist? En faal ik als vrouwmens omdat ik al deze dingen niet weet, terwijl iedere willekeurige vijftienjarige ze wél tot in de puntjes lijkt te beheersen?

HELP!

3 opmerkingen:

 1. haaaaaaaaaaahahahahhahhahahhahahaah
  2014 was voor de make-up ontdekking. Normaal was ik van de make-up als ik een feestje had en verder mascara&oogpotlood wanneer ik daar zin in had. Maar in 2014 ben ik los gegaan, ik heb lippenstift, gloss, poedertjes en ik heb zelfs een wimperkruller gekocht. Voel me opeens veel volwassener.
  maar je vragen:  1) is een gedeelte van je ooglid, eigenlijk het 'zichtbare gedeelte met je ogen open', het gedeelte dat soms hangt :D
  ik doe ook 1 kleur, niks moet en alles is toch fout volgens de bieutiewereld
  2) shapen is je gezicht met make-up ombouwen tot iets geheeeeel anders. Shokking vervormen van je gezicht, zorgen voor een optische illusie voor anderen. Probleem: elk mooi gezicht vraag ik mij nu af of ik gezicht of make-up zie.
  3) nee haartjes zijn coool.
  - ik snap het ook niet, maar schijnbaar verkoopt men ook lippenstift in een potje.
  - Ik kwam er afgelopen week achter dat er zoiets bestond als oogschaduwbasis!! ik was in schok, volgens mij zodat je oogschaduw niet in de plooitjes gaat zitten?
  - algemene bedekking, kleine gedeeltjes bedekken, roze wangetjes creeeren en een zonnige glow op je gezicht? Ik heb ze thuis maar snap er zelfs ook niet echt veel van.
  - mijn kwasten verstoffen hahahah

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Shapen is om de vormen van je gezicht te veranderen. Optisch dan, door bepaalde delen donkerder of juist lichter te maken. "In een witte broek ziet je kont er dikker uit, en in een zwarte minder" Dat is het idee. Denk Kim K.
  Met kwastjes ben je preciezer, en sommige lippenstift is niet echt een stift, maar wat meer vloeibaar. Je wilt toch wel dat alle lippenstift op je lippen komt, en dat je niet een deel van je lippen per ongeluk vergeet? :-)
  Sommige kwasten zijn groot om snel veel spul, denk foundation, op je gezicht aan te brengen en egaal te verspreiden, andere zijn bv. heel klein en korter om heel precies die "smokey eye" aan te brengen.

  BeantwoordenVerwijderen