dinsdag 21 oktober 2014

Tirade van de shampoofles

Lieve doucheproductfabrikanten,

Wij moeten eens even ernstig met elkaar praten.

Er wonen zeven mensen in mijn huis. Vijf meiden, twee jongens. Wij delen één douche. Dat gaat meestal prima. Omdat het teveel moeite is om onze zooi heen en weer te slepen, staat er een verzameling flessen op het richeltje boven de douche. Nou wil ik me weleens vervelen onder de douche, dus laatst ging ik die verzameling onderzoeken en analyseren.


Voorheen liet ik me bij het kopen van shampoo vooral leiden door de geur (wil ik dit om de dag in mijn haar smeren?) en door wat ik dacht dat mijn haar nodig had. Toen ontdekte ik biologische shampoo en gebruikte ik die. Maar zo te zien doen mijn vrouwelijke huisgenoten hetzelfde. Dus hebben wij Perfecte Krul, Perfecte puntjes, Steilvol, shampoo voor fijn haar, shampoo voor vet haar en biologische dierproefvrije kastanjeshampoo op natuurlijke basis (drie keer raden van wie).

Ook op het gebied van douchegels zijn wij meisjes goed voorzien. We hebben perzikgeur, sinaasappel met een soort ingebouwde scrubkorreltjes, yoghurt en amandel-macademia. Onze huid komt niets tekort.


Ik werd sowieso altijd wat paniekerig van het brede aanbod aan damesshampoo. Waarom moet ik kiezen? Wat nou als ik het vette deel van mijn haar tegemoet kom, voelt het steile deel zich dan niet achtergesteld? Verdient mijn huisgenote met krullen niet net zulke perfecte puntjes?
En toen spotte ik de laatste fles op het richeltje. 


Body, face and hair. Laat dat maar even tot je doordringen. Mijn mannelijke huisgenoten hebben in één fles alles wat ze zich maar kunnen wensen. "Dat moet troep zijn," gilde mijn Cynische Achterhoofdstem, "of het is alleen geschikt voor mannenhaar." Een paar dagen later nam ik dus de proef op de som en gebruikte er wat van om mijn haar mee te wassen.

Nooit eerder was mijn haar zó zacht, springerig en fris.

Lieve doucheproductfabrikanten, ik voel me bedrogen! Wij vrouwen moeten een godsvermogen uitgeven aan shampoo's en conditioners en douchegels en scrubs en weet ik veel wat voor derrie nog al meer. Want die wijven die kopen het toch wel, als we maar zeggen dat het goed voor hun haar/huid/nagels/tanden/rimpels/darmen is! Ideale marketingtruc! En de jongens kunnen met één fles klaar zijn? Zo zijn we niet getrouwd!

Als jullie voor mannen alles in één fles kunnen stoppen, doe dat voor ons dan ook. Ik wil best precies hetzelfde gebruiken, maar voor de Eckte Ladies onder ons moet je er misschien even een ander geurtje aan verbinden. Kleine moeite, zou ik zo denken.

Vrijheid, gelijkheid en haarverzorging, dat eis ik. Baas in eigen shampoofles!

Groeten,
Marloes.

1 opmerking:

  1. Ik las laatst ergens een artikel over hoe vrouwenproducten altijd veel duurder zijn dan mannenproducten, terwijl die shit eigenlijk gewoon precies hetzelfde is. Fuck that shit.

    BeantwoordenVerwijderen