woensdag 12 november 2014

#verleidmeniet #verleidmewel

Het Voedingscentrum was ineens trending topic op Twitter. Dingen zijn pas trending topic als er tig mensen tegelijkertijd over tweeten, dus er moest iets aan de hand zijn. Relgevoelig als ik ben, ging ik dat even checken. Het bleek een nieuwe actie te zijn: met de hashtag #verleidmeniet worden consumenten aangemoedigd om te laten zien met welke ongezonde verleidingen zij dagelijks geconfronteerd worden. Volgens het Voedingscentrum is het een bewustwordingsactie over hoe groot het ongezonde aanbod is.Tja. Wat zal ik dáár nou eens over zeggen?

Dit is zo'n ontzettend open deur dat ik er even om heb moeten giechelen. Het persbericht alleen al. 'Als mensen eten zien of ruiken, kan dat hun verlangen oproepen om iets te eten. (...) Bij een overheersend ongezond aanbod leidt dat sneller tot een ongezonde voedselkeuze.' Het is een alternatieve versie van 1 + 1 = 2 maar ze brengen hem alsof ze het wiel uitgevonden hebben.

En het is een drama hoor. De poll op Trouw alleen al. 'Heeft u deze week nog een impulsieve snack gekocht?' met de antwoorden 'Nee, ik koop nooit impulsieve snacks' en 'Ja, ik kon de verleiding niet weerstaan'. Alsof we het over crack hebben. Alsof ik verdorie achterlijk ben. Weten wat je eet is belangrijk. Maar je beledigt mijn intelligentie en die van vele anderen door te stellen dat ik niet in staat ben mezelf te beschermen tegen ongezond voedsel. En blijkbaar ben ik dat dus niet, maar met bezielende leiding (van het Voedingscentrum) kan ik dat wel worden.

Maar wat is nou eigenlijk het probleem dan? Al koop ik achtendertig Marsen per dag. Het is mijn geld waar ik het mee betaal, mijn mond waar ik het in steek en mijn billen die er dikker van worden. Waarom gaat het Voedingscentrum zich bemoeien met wat ik wel en niet eet? Oh ja, omdat dat nu eenmaal is wat het Voedingscentrum doet.

Ik zal niet zeggen dat het Voedingscentrum geld aanneemt van bedrijven om hun producten te promoten, want voor je het weet, heb je een claim aan je broek. Maar we hebben het hier wel over hetzelfde bedrijf dat al jaren claimt dat ik zes boterhammen en een bijna een halve liter zuivel per dag moet hebben, dat zoetstoffen allemaal absoluut gezonder zijn, dat suiker de duivel is, dat superfoods niet bestaan en dat biologisch vlees en eitjes vers van de kip op geen enkele manier beter voor mij zijn. Voor mij is dat niet zo erg, want ik denk zelf na, en gelukkig ben ik niet de enige. Maar veel mensen zien het Voedingscentrum nog steeds als autoriteit. Als zij iets zeggen, Dan Zal Dat Wel Zo Zijn.

Ik ben, zoals jullie misschien wel merken, geen groot fan van het Voedingscentrum en ik ga dus ook niet meewerken aan deze #verleidmeniet actie. Gisteren kreeg ik in een gesprek met Deborah wel een leuk idee, dat ik in de praktijk ga brengen. Op dit moment ben ik arm, maar ik ga het doen als ik weer geld heb dat ik kan verspillen. Houd mijn sociale mediakanalen in de gaten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten