woensdag 22 januari 2014

Lez it up


Ik zeg altijd dat labeltjes voor pakjes vleeswaren in het schap van de Albert Heijn zijn. Laat iedereen lekker zelf bepalen wie of wat hij/zij is en wil zijn. Maar laatst heb ik me toch laten verleiden tot het plakken van labels en het indelen in lijstjes. Ik had een gesprekje met iemand over een column die we allebei gelezen hadden, over 'drie typen lesbiennes'. 'Drie?' zei ik. 'Ik weet er echt wel meer!' Schrijf op dan, zei zij. Komt 'ie:

De onzichtbare pot - een lesbienne waarvan je niet gelooft dat ze lesbisch is tot je onomstotelijk bewijs voorbij hebt zien komen. En kusfoto's tellen hierbij niet, want dat kan gephotoshopt zijn. Echte kussen willen we zien! Of op zijn minst serieus lesbisch gedrag. Dat kan alleen nog wel lastig worden om te bereiken, omdat een incognito lesbian overal voor hetero aangezien wordt, zelfs in homokroegen en op de Gay Pride.

Lippenstiftlesbo - deze is beter bekend als 'lipstick lesbian'. Een vrouwelijk type. Ze houdt van make-up, sieraden, jurkjes en mooie schoenen. Lipstick lesbians hebben meestal haar dat op schouderlengte of langer is. Toch zie je wel aan haar dat ze lesbisch is, op die manier die je aan een hetero niet uit kunt leggen. Ze is vrouwelijker dan sommige van je heterovriendinnen en toch hoef je haar niet te zien zoenen met een andere vrouw om te weten dat ze lesbisch is.

Jeanslesbienne - ziet zichzelf als vrouwelijk (of op zijn minst als niet-mannelijk) en heeft kenmerken van de lipstick lesbian maar draagt liever een spijkerbroek dan een rok. Dat wil niet zeggen dat ze nooit rokjes of jurkjes draagt. Bij dit type lesbienne zie je ook vaak dingen als beanies, lange kettingen met een niet al te ingewikkeld hangertje en af en toe wat make-up.

Soft butch/labello lesbian - zit tussen lipstick lesbian en butch in, maar neigt meer naar butch. Is eerder androgyn dan expliciet vrouwelijk in haar kledingstijl. Haar is meestal kort tot halflang en rommelig. Draagt weinig make-up en wordt het meest gezien in een spijkerbroek en een T-shirt.

Butch - meer mannelijke dan vrouwelijke kenmerken. Heeft vaak kort haar, een wat baggy kledingstijl en draagt weinig tot geen make-up.

Sportpot - een lesbienne bij wie 'sporter' op haar voorhoofd staat. Kleedt zich soms ook in het dagelijks leven op een sportmanier en draagt dan bijvoorbeeld petjes, het type shirt dat je alleen naar de sportschool aantrekt etc. Een sportpot is wel redelijk vrouwelijk. Het haar, of het nu lang, halflang of kort is, zit zo dat het uit haar gezicht blijft.

Minilesbi - een jonge lesbienne, of iemand die in elk geval net uit de kast is. Heeft allerlei uiterlijke kenmerken, maar belangrijkste kenmerk: gebruikt haar kledingstijl bewust om haar geaardheid uit te drukken. Met teksten op haar shirts bijvoorbeeld, of "gay pride sieraden".

Dat was het voor nu. Als jij nou denkt 'Deze mist hier echt!' of 'Marloes, waar de fuck heb je het over?', voel je vrij om vooral te reageren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten