donderdag 18 juni 2015

One girl, one cup - Femmecup review

Waarschuwing: als je niet op zoek bent naar een stukje over ongesteldheid en menstruatieproducten, kun je nu beter even wegklikken. (Ik bedoel jou, Jesse. Klik weg. Niet bitchen.)

Ik overwoog het al een tijdje en nu heb ik het gedaan: overstappen van tampons naar een menstruatiecup. Omdat ik zoveel reacties kreeg van het type 'Laat weten hoe het is, ik ben benieuwd, vertel je er alles over?' van andere nieuwsgierige meisjes, ga ik er maar over bloggen. Say what's up to my cup!


Overstap, waarom?
Ongeveer een jaar geleden begon ik met het idee te spelen over te schakelen op een menstruatiecup. Ik ben elke maand een fortuin kwijt aan tampons. Daar schijnen allerlei stoffen in te zitten die je liever niet bij jezelf naar binnen schuift, maar verantwoorde tampons zijn nog duurder. Daarnaast zijn al die weggegooide tampons behoorlijk slecht voor het milieu, en zo waren er nog wat redenen. Laatst heb ik de knoop doorgehakt en een Femmecup aangeschaft. 

What to pick
Er zijn allerlei modellen cups op de markt, dus kiezen welke ik wilde was een beetje iene-miene-mutte. Ik heb de Femmecup gekozen omdat ik het matensysteem bij de andere cups ingewikkeld vond. Als je heftig menstrueert, raden ze een grotere aan, als je geen kinderen hebt gekregen een kleintje. Ik heb dat allebei, welke moet ik dan? De Femmecup hanteert "one size fits most". Dus heel krappe dames of erg wijde vagijnen gaan deze niet trekken, maar alle anderen wel. Dit weet je van jezelf in principe het best.


In en uit
Het inbrengen van zo'n cup is nog een geval apart. Beeld je een soort borrelglaasje van siliconen in. Dat moet je dan twee keer dubbelvouwen tot het een soort worstje is, en dat kun je bij jezelf inbrengen. De eerste keer ging het eindeloos verkeerd. Als je hem niet goed vast hebt, vouwt hij uit voor hij op zijn plek zit en kun je weer opnieuw beginnen. Na een paar keer proberen krijg je er wel handigheid in en is het een kwestie van zitten - vouwen - naar binnen. Zo gebeurd. Hij zit goed als je hem niet voelt bij het bewegen, net als bij een tampon. Hij zit wel minder diep dan een tampon, dus hou daar rekening mee. Dat is normaal. Anders krijg je hem er ook niet meer uit (althans, ik niet, met mijn korte vingertjes).

Het eruit halen is ook een dingetje. Om hem eruit te halen, knijp je een beetje aan de onderkant zodat het lichte vacuüm, dat ervoor zorgt dat hij blijft zitten en niet lekt, wordt verbroken. Met een soort draaiende beweging kun je hem er dan uit trekken. Dit wordt in principe geen kliederboel, omdat je boven een wc zit en het bloed meteen daarin kunt gieten. Dan spoel je hem goed uit met lauwwarm water en daarna kun je hem weer inbrengen.
Ik zag er al een beetje tegenop om ermee te zitten klooien op het schooltoilet, zonder wasbak. Het handige aan de cup is dat je ze zo'n acht uur aan een stuk kunt dragen. In principe kun je dus altijd wel wachten tot je weer in de rust van je eigen badkamer bent voor het verwisselen. Op de eerste dagen van mijn menstruatie ging dat helaas niet op: ik was van acht uur 's morgens tot half zeven 's avonds de deur uit. Dan moet je tussendoor wel minstens één keer verwisselen op een misschien niet zo geschikt toilet. Toch is ook dat me best meegevallen: je neemt gewoon een flesje water mee het toilet in, giet de cup leeg in de pot en spoelt hem daarna helemaal uit met je flesje. Problem solved.

Voor het eerst sinds mijn elfde keek ik weer eens uit naar mijn menstruatie. Ik had zin om de cup uit te proberen, ik was benieuwd! Maar toen ik na een paar dagen ongesteld werd, was ik toch even nerveus. Dadelijk gaat het verkeerd, valt hij eruit, lekt het alsnog of zit het helemaal niet lekker. Toen ik hem voor het eerst inhad, liep ik dan ook elke vijf minuten naar het toilet om te checken of hij nog wel goed zat. En ik maakte tig sprongetjes om te kijken of hij er dan niet uit zou vallen. Dit gebeurde natuurlijk niet. Na een paar uur begon ik wat meer te ontspannen en na een vlekkeloos (letterlijk) verlopen nacht slaap was ik verkocht. Wat een topding!

Eindoordeel
De voordelen van een menstruatiecup zijn wat mij betreft eindeloos. Het is even een investering (de mijne kostte € 22.95) en dat is behoorlijk duurder dan een pakje tampons (gemiddeld tussen de € 1.50 en de € 4.00). Maar de tampons moet je eindeloos opnieuw gebruiken, terwijl je één cup tien jaar lang kunt gebruiken. Als hij echt zo lang meegaat, kost hij me twintig cent per maand. Dat is stukken goedkoper dan al die tampons en dat maandverband, die je vervolgens weer weg moet gooien. Daarnaast draagt het ontzettend comfortabel, kan ik eindelijk weer hele nachten doorslapen zonder halverwege op te moeten staan om de boel te verschonen en zit ik nooit meer met het "Oh shit, ik heb te weinig tampons meegenomen, wat nu?"-probleem. 

Ik kan dus iedereen aanraden om over te stappen. Het is even friemelen om het inbrengen en uithalen goed onder de knie te krijgen, maar na drie menstruatiedagen kreeg ik er al handigheid in en het wordt alleen maar makkelijker. Het is goedkoper, schoner en beter voor je lijf én het milieu. Waarom zou je het NIET doen?

2 opmerkingen:

  1. Oké, vandaag opeens bizar veel over menstruatiecups gelezen, rest mij vooral nog deze vraag: wat als je buitens huis bent en ongesteld wordt? Neemt je zo'n cup makkelijk mee onderweg voor stel-dat?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je krijgt er een keurig katoenen zakje mee waar hij in kan als je hem schoongemaakt hebt na je vorige menstruatie. En ik denk dat ik hem gewoon in mijn tas gooi vanaf een paar dagen voor mijn uitgerekende datum. Dan zit je altijd goed.

      Verwijderen